Minder werken leidt tot lager pensioen, maar dat beseffen we vaak niet

De grote meerderheid van de Nederlanders die recent minder zijn gaan werken, heeft geen idee van de gevolgen voor hun pensioen. Deze werknemers vinden het belangrijker om te weten dat ze nu blijven rondkomen in plaats van na hun pensionering.

Stel je bent 32 jaar oud en besluit één dag per week minder te werken, dan betekent dat dat je tijdens je pensioen 120 euro netto per maand minder ontvangt.

Maar bijna 70 procent van de Nederlanders staan er vaak niet bij stil wat de gevolgen zijn van korter werken, blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.

Ver weg

Je zou zeggen dat die 120 euro per maand minder pensioen niet veel is, maar dat hangt er vanaf hoeveel je verdient en het kan wel het verschil zijn tussen iets makkelijker rondkomen of daar wat meer moeite mee hebben, zegt Lisa Brüggen, directeur van pensioenkenniscentrum Netspar.

En sommige mensen gaan nog minder dagen werken dan alleen die ene dag, zegt zij.

Grote

Omdat het voor de meeste mensen heel ver weg is denken ze er nog niet zo goed over na, aldus Brüggen.

Niet voor iedereen probleem

Toch hoeft het lagere pensioen niet voor iedereen een probleem te zijn, zegt zij. Voor sommige consumenten is het een bewuste keuze en passen ze gewoon hun uitgavepatroon aan aan hun financiële situatie, zegt ze.

“Maar tegelijk zien we schrijnende gevallen, waar de effecten heel groot zijn en mensen die enorme spijt hebben. We zien in Nederland dat er een heel groot pensioengat is tussen mannen en vrouwen en in heel veel situaties kan dat grote consequenties hebben.”

In sommige gevallen nemen consumenten geen actie, omdat ze blijkbaar vonden dat dat niet nodig was, aldus Brüggen. Maar soms is het wel handig om actie te ondernemen, bijvoorbeeld door zelf bij te sparen of met je partner iets te regelen, zegt zij.

Geen pleidooi tegen minder werken

Ondanks alle problemen die kunnen opdoemen pleit zij er niet tegen om minder te gaan werken. Brüggen pleit ervoor dat mensen zich bewust zijn van alle consequenties, dus niet alleen voor het huidige salaris. “Log eens in op mijnpensioenoverzicht.nl, met een paar muisklikken heb je een overzicht waar je staat.”

Bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking werkt in deeltijd. Bijna twee derde van de werkende vrouwen doet dat in deeltijd, bij mannen is dit 28 procent. Hierdoor bouwen vrouwen minder pensioen op dan mannen.

Comments are closed.